Valg av kølle

Teknisk info om innebandy køller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INNEBANDYKØLLE

 Hvordan velge rett fatning?
Dersom du fører og skyter med kølla på venstre side har du venstre fatning. Da holder du høyre hånd øverst på kølla. Venstre fatning er mest vanlig for høyrehendte spillere. Høyre fatning bør du velge dersom du fører og skyter med kølla på høyre side, da holder du venstre hånd øverst på kølla. Høyrefatning er vanligvis riktig fatning for venstrehendte. Hvilken lengde skal jeg ha på køllen?
Tidligere anbefalte man alltid at køllen skulle rekke spilleren til navlen. Dette kan være en bra grunnregel, men se for sikkerhets skyld etter i tabellen. Det finns godkjente køller mellom 60cm og 102cm.

 
HØYDE: KØLLELENGDE:
185->       100 cm
175-185      95 cm
165-175   91/92 cm
155-165   85/87 cm
145-155      80 cm
135-145      75 cm
125-135      70 cm
115-125      65 cm
105-115      60 cm
 
Hvilken kølle skal jeg velge?
Det finns ingen klar regel for hva slags spiller som skal ha hvilken kølle. Her kommer det en del råd og tips som kan være bra å ha med seg når man skal handle. Skaftet:
På alle skaft finnes et merke med skaftets stivhet. Det stiveste skaftet som lages har en flex på 23mm, utover det, stiger skalaen. Alle skaft testes før de kan selges av en uavhengig part. Deretter får køllen et merke som viser at den har blitt godkjent. De dyreste skaftene er laget av enten kullfiber eller High Modulus Graphite. Disse materialene er litt lettere enn tradisjonell kompositt som resulterer i høyere ballfølelse. Velg alltid et mykt skaft til juniorer og nybegynnere. Flex på minst 30. Juniorer bør også ha et mykt blad. Et mykt skaft gir bedre ballkontroll, enn et hardt.

Bladet:
Alle leverandører har en mengde blader og det er ikke lett å velge riktig. Det er mye et spørsmål om smak. Det som skiller bladene er blant annet ulik radius under bladet (den delen av bladet som ligger mot gulvet), skålstørrelsen og hardheten. Nå for tiden arbeider de fleste leverandører med noe som heter maksradius. Det finnes regler for hvordan bladet kan se ut. Delvis hvor store de kan være og hvor stor radius man kan ha. Stort sett alle blader finnes i minst to ulike hardheter, mykt eller hardt. Noen finnes også i en eller flere medium hardheter.
Når man skal handle blad må man tenke på hvilken type spiller én er. En god pasningsspiller og tilrettelegger burde velge et blad med liten skål/ bøy for og lettere kunne slå rette direkte pasninger og for å få mindre skru på ballen. En spiller som prioriterer skudd burde velge en kølle med en dypere skål, som gir mer fart til ballen.
Mykt blad:
– Enklere å få kontroll på ballen raskere.
– Vanskeligere å skyte. Hardt blad:
– Vanskeligere å få kontroll på ballen.
– Bedre skudd dersom man behersker det, ellers er det enklere å skyte med et mykt blad. Mykt skaft:
(ca 30mm flex og oppover):
– Bedre ballkontroll.
– Lettere å skyte med for en nybegynner.
– Som regel for mykt for en seniorspiller.

Hardt skaft

(23mm-ca 28mm)
– Dårligere ballkontroll.
– Bedre skudd dersom man behersker teknikken.

Nybegynnere å juniorer anbefales: Mykt blad og mykt skaft.
Fra ca 16 års alder og oppover anbefales: Mykt blad og hardere skaft, men for helt nybegynnere kan det lønne seg å begynne med et mykere skaft for å få inn litt teknikk.

Den eneste grunnen til å velge et hardt blad er for å skyte hardere. Det er ikke feil å ha et hardt blad, men man burde tenke på at én mister mye ballkontroll. Juniorer skal ikke ha et hardt blad.

Den vanligste feilen når man kjøper en kølle er allikevel at man velger feil lengde. Bruk derfor tabellen.

Hvordan bøyer man bladet på best mulig måte?

Det finnes mange ulike måter å bøye til bladet sitt. Det er allikevel to måter som fungerer bedre enn andre. Aldri vinkle bladet mer enn 30mm. Vinkling over 30mm under en kamp, kan om det oppdages resultere i matchstraff!
Ettersom bladene er støpt uten bøy, vil plasten etter hvert gå tilbake til opprinnelsen. Man kan derfor være nødt til å bøye til bladet flere ganger.

Variant 1:
1. Varm opp hele bladet med varmluftpistol. Ikke punktvarm, for da kan plasten smelte.
2. Vinkle bladet som du ønsker
3. Kjøl bladet i minst 5 minutter i kaldt vann

Variant 2:
1. Varm opp bladet med varmt vann. Det holder som oftest med varmt vann fra kranen, men man kan også koke opp vann.
2. Vinkle bladet som du ønsker
3. Kjøl bladet i minst 5 minutter i kaldt vann

 Bruk alltid en fuktig klut når du vinkler bladet siden plasten kan bli veldig varm.